UNPREDICTABLE ACCIDENT (ada ke yg blh djangka??)

10 Sept 2006 after closing ceremony 4 tournament silat kebangsaan kelantan aku n mekda bw dak2 UM jln2 d psr siti khadijah. diorang nye la obses beli kain batik - bukan tuk bg omak eh - tuk buat kain sampin 4 next game -agaknya tensen asyik gilir2 pake batik jawa yg aku n mek da buat!

then +- 2 pm k.irah amik aku n kitorg stat journey ke UPSI (aku accompny k.irah la...sian dia drive sensorng ke UPSI) hajatnya dr tjg malim amik bus ke kl....



kitorg decide tuk lalu gua musang-cameron (highway yg cam bkn hghway la) jln dh ada yg mendap rosak blubang bla bla bla...

masuk ke simpang cameron dh senja (satu lg adlh ke simpang pulai -ipoh -tjg malim ...ble thn jauh la banding cameron ke tjg malim)

oleh krn aku kan dak baik psg kaset ngaji alhamdulillah...ingat ALLAH. kwsn cameron ni ALLAH... damai je nengoknye....bandar pn cam pekan koboi yg dlm tv-psl byk landrover koboi. msk area ni br de la 3, 4 buah bas xpress cameron ke ipoh...jln gelap gelita dgn selekoh bsambung2 xde jln lurus.

kitorg mmg dh bhjat nk brenti is minyak n solat di penempatan 1 tp cam gayanya kwsn org cina xjupe la mana masjid or even surau spjg jln...

sampai km 72 kira2 6km ke Brinchang kitorg tpaksa ikut bontot bas xpress hijau ni (XPRESS KINTA)-lama serius lama...naik cuak nengok dia teroleng kanan kiri. nekad k.irah pintas bas. unfortunately dtg landrover (xnpk rupa gelap no area ni xde lampu jln langsung-teka dr kedudukan lampu yg tinggi) dr depan elok plak jln ni rupenya selekoh tajam. ALLAH MAHA KUASA spontan k.irah ke kiri himpit bas td- bgeser n heret kete kitorg ni dlm +- 10 meter. ALHAMDULILLAH k.irah dan t'utamanya aku (psl bas sondol side aku) xpepe...just k.irah panic n kejang la.....mau nye idak-past 3 month dia accident kat gua musang dgn kete ni gak!ALHAMDULILLAH ada lg nyawa....sadis seh!kalo la k.irah rempuh gak landrover tu NAUZUBILLAH xkawen la anak dara Ustaz Jusoh n Cikgu Hasnah ni...maka yatim piatu la kakak izzah n adik hanim d kota bharu. NAUZUBILLAH....

lps 5 minit tgk2 pe yg ble btahan +++ kena bebel dgn driver apek cina tu (bengong la....tau la kitorg salah kot ye pun tanya la injurt ke pe kan dulu...) drive la slow2. bunyi dia ooooyai! cam nk roboh 1 kete. rangka luar pintu bhgn aku co-driv mmg tkopak da. body atas tyr dpn remuk himpit tyr (ALHAMDULILLAH x pancit) pendek kata mmg body kete bghn ni teruk gak aa nk kena ketuk. n of course tukar pintu br. Luckily..bhgn dlm pintu wira aerobck ni ada 2 tulang besi. yg mnahan tayar bas yg gabak tu dr hentam aku.

oleh krn k.irah dh stat bw kete cam org 1st time pgg stereng-keras tegak tgn kejang ke dpn...so aku sbg cousin yg baik motivate dia- sket je lg ke brinchng then kita rest. kami tdo d motel sri juliana milik 1org pesara tentera dgn caj rm60-bbbaloi la tu...

next morning...err actlly afternoon- xnyenyak k.irah tdo or dia mmg xtdo pn- buat report d tanah rata kira2 3km dr brinchang. dh setel buat report br la empunya syrkt xpress kinta dtg nk buat report gak n dia paksa polis tu claim kitorg rm300 bsabit mnyebabkan acccident. on paper yes kitorg salah. but kitorg bkn buat report nk claim company dia even plat no bas pn xstatekan in report just nk claim insurance je if can la....pueh ha si polis nerangkan kt india ni dh la bas dia xde pepe.aiyyya....pusing sana pusing sini akhirnya gelap mata india tu cerah jgk....setel xmelayang duit kitorg.

spt lajak ke cameron bharat valley..minum teh panskan bdn....huhu lemak kt bdn aku rupanya still xbjaya thn ksejukan cni. lastly sampai la adik k.irah. patah blk ke cameron simpang pulai (lalu tpt kjdian ooyai! mmg selekoh maut seme kt ctu) kitorg amik jln ke s.pulai then ke ip0h...serously very tired journey. sian k.irah. aku nk ganti dia drive lg la xbesa dgn jln bkt ni......

mlm 11/9 br sampai ipoh. call sorg lg cousin mtk tlg seteln hal2 kete kt ipoh ni. kitorg continue pakai kete yg. a.jie (adik k.irah) bw dr genting. lastly ALHAMDULILLAH sampai di umah k.irah tjg malim kul 11.30mlm. fuhhhh....k.irah telan pil tdo mlm tu...sian dia...

LOOK AT THE POSiTIVE SIDE
  1. ALHAMDULILLAH selamat-kete je msk spital
  2. akhirnya merasa tdo d cameron
  3. dpt hirup udara segar d ldg tea cameron bharat
  4. br realize hotel2 cni xpakai aircond- dh sejuk sgt ha buek po pake lg ??
  5. blaja camne nk buat kalo accdnt
  6. bli buah tgn tuk member2 seumah
  7. kenal further dgn awek a.jie- =(( xbkenan. kalo ibu abha tau ni lg la xbkenan
  8. ada hikmah ALLAH tptkan aku tepi k.irah-imagine kalo dia sensorang!
  9. DPT LA INGATKAN ORG LAIN-KALO DRIVE D CAMERON JGN GATAL2 BERANIKAN DIRI MEMINTAS D ALMOST ROAD SPANJANG TRINGKAP-BRINCHANG

1 ulasan:

  1. hui!! seram akak beb baca pengalaman ko. tak sudah2 adventerus. alhamdulillah masih survive.

    BalasPadam

Makhluk bagi komen